Felices Fiestas

E al doilea Craciun petrecut in tara de adoptie si, iata, la fel de original ca si primul. Daca anul trecut nu am prea putut sa ies din casa pentru ca mergeam greu, anul asta am fost in vizite, la cumparaturi si m-am impletit in forfota specifica momentului singura. Primul Craciun si Revelion din viata mea petrecute singura…

“Febra cumparaturilor” care i-a cuprins pe spanioli cu ocazia acestor sarbatori este una moderata, o febra din aia la care nici nu te gandesti sa suni medicul sau sa iei vreo pastila. Am fost la cumparaturi in zilele dinaintea Craciunului; la cumparaturi alimentare si nu numai. Nicaieri nu se inghesuia nimeni, desi cozile erau mai mari decat de obicei nimeni nu impingea si nimeni nu era nervos sau agitat… Lumea zambea si se bucura de vacanta. Atmosfera de film american. Chiar daca nu e zapada si in jur vad doar palmieri, se simte aroma de vacanta, de sarbatoare. E frumos!

Aici traditia cu Mos Craciun nu prea exista. Aici nu el aduce cadouri copiilor, ci Cei 3 Magi (Los Reyes) abia pe 6 ianuarie. Cea mai importanta zi din perioada asta este La Nochebuena (Ajunul Craciunului – seara si noaptea de 24/25 decembrie). Impreuna cu familia se aseaza la masa de seara si, la ora 12 noaptea, merg la biserica (se pare ca nu uita ca este vorba despre nasterea lui Isus de Craciun si nu numai de mancare). Ei nu au cozonacul ca dulce traditional, ci “turron”-ul (un fel de nuga cu migdale). A doua zi mananca cu familia si/sau prietenii si fac ceea ce ii defineste: petrec pana noaptea tarziu…

turron-de-almendra-640x428.jpg

Pe 28 decembrie este un fel de Ziua Pacalelii la noi. Se numeste El dia de Los Santos Inocentes. Obiceiul e sa joci feste prietenilor si celor apropiati, gluma traditionala fiind sa lipesti o papusa decupata din hartie pe spatele cuiva, fara ca acela sa isi dea seama… De fapt, se comemoreaza ziua in care Irod a poruncit omorarea copiilor cu varsta de pana in 2 ani din Betleem. Exista si o procesiune religioasa prin centrul orasului.

Urmeaza Nochevieja (Revelionul) cand iarasi toti spaniolii se intalnesc in strada, in fata Primariei unde, in ultimile secunde ale anului, mananca 12 boabe de strugure pentru noroc (las doce uvas de la suerte) in anul ce vine. Exista in toate magazinele ambalaje diverse care contin fix 12 boabe de struguri. E bine sa le alegi pe cele cu boabele mai mici; anul trecut noi am luat un ciorchine (am zis, ca romanul, “las’ sa fie!”) cu boabe mari si frumoase… Cadenta este de o boaba pe secunda; la 12 fix aratam ca doua veverite care isi cara proviziile pentru iarna in gura… Dupa miezul noptii toata lumea bea sampanie si danseaza pe strazi.

51bPmLxwWrL.jpg

5 ianuarie este ziua cea mai asteptata de copii. Seara, in fiecare oras, trece “Cabalgata de los Reyes Magos” (un fel de car alegoric in care se afla cei 3 magi: Melchior, Gaspar si Baltazar) si se impart bomboane copiilor care stau pe marginea strazii cu cosulete in care aduna dulciurile azvarlite de magi multimii. Apoi merg acasa si se culca foarte devreme pentru ca aceasta este noaptea in care se primesc cadourile… A doua zi se mananca iarasi ceva tipic: se numeste El Roscon de Reyes (un fel de colac umplut).

roscon-de-reyes-frabisa-1.jpg

Sa avem sarbatori care sa ne umple sufletul, nu stomacul, zic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s